سر این که اصلا به چه چیزی می گویند موجود زنده خیلی بحث وجود دارد. اگر می خواهید برخی از این بحث ها را از زبان یک متخصص بشوید و البته اگر انگلیسیتان خوب است، می توانید به فیلم سخنرانی زیر مراجعه کنید:
تعریف های متعددی در سال های گوناگون از بخش های مختلف جامعه ارائه شده است. اما تقریبا همه سلول را موجود زنده می دانند. در واقع سلول به سنگ بنای حیات مشهور است. همه ی موجودات زنده از سلول تشکیل شده اند. یک سلول چنان کوچک است که تنها با میکروسکوپ قابل مشاهده است. در عین حال سلول موجودی بسیار پیچیده است.
سلول های بدن ما از بخش های گوناگونی تشکیل شده اند. شاید مهمترین بخش آن ها که معمولا در مرکز سلول قرارگرفته است هسته نامیده می شود. هسته سلول که قطری کمتر از یک دهم قطر سلول دارد (در حدود یک میکرومتر)، حاوی اطلاعات ژنتیکی یا همان DNA مشهور است. DNA پلیمر یا درشت مولکولی بسیار بلند است. این مولکول چنان طول زیادی دارد که اگر کل DNA موجود در هسته ی یک سلول را باز کنیم به طولی در حدود متر می رسیم. یعنی یک میلیون برابر قطر هسته! (شکل زیر نمایشی است از بخش های گوناگون یک سلول جانوری.)
جالب است بدانید کل اطلاعات تقریبا تمامی ماشین های کل سلول های بدن در درون این مولکول پیچیده کد شده است. برای تصور بهتر فرض کنید که کل DNA تمامی سلول های بدن را به صورت طنابی به هم وصل کنیم. در این صورت با این طناب می توان هزاران بار فاصله ی میان زمین تا خورشید را رفت و برگشت! این طول عموما فراتر از تصور ماست.
ضمنا چنان که بیان شد اطلاعات کل سلول ها در تک تک سلول ها کد شده است. این یعنی مثلا اگر پلیس تکه ای از چرک روی پوست یک دزد را پیدا کند، می تواند رنگ مو، قد رنگ چشم و یا اطلاعاتی مانند این که فرد مورد نظر ترجیح می دهد شب زود بخوابد یا دیر را پیدا کند!
دنیا پیچیده تر از چیزی است که گمان می کنیم. در بخش های بعدی با ما باشید.
دانشتان بیشتر از دیروز باد!
دوستدار شما، روح الله عبدالوهاب.
Pingback: کوچکترین موجود زنده 2 – روح الله عبدالوهاب