کتاب «سرگذشت فیزیک نوین» نوشته میشل بیزونسکی و ترجمه لطیف کاشیگر و از مجموعه «دانش معاصر» است.
کتاب بسیار جذابی است. البته برای کسانی که اطلاعات فیزیکی خوبی داشته باشند. تاریخی بسیار فشرده و پر از اسامی #دانشمندان دارد. بعضی بخش هاش بخصوص ارتباط دانشمندان مشهور با هم و همچنین تغییر نظرات و اشتباهات و نگاهشان به#مسائل_نو جالب است. همینطور نقش کشورهای مختلف را در زمان های مختلف توضیح می دهد. #ترجمه اش هم در خود جالب است. من کتابی با اینهمه لغات #فارسی جدید ندیده بودم!
در قسمتی از مقدمه می خوانیم:
هدف کتابی که پیش رو شماست، سرگذشت فیزیک نوین، بیشتر شناساندن فیزیک معاصر است نه فهماندن آن. فیزیکی که با صفاتی مانند دشوار، پیشبینی نشدنی، گستاخ و واکنش گرا شناختهشده است. وانگهی این سخنها تازه نیست. تاریخ فیزیک سرگذشتی پر از پیکار و نفی و اثبات است و پر از شاهراهها و بنبستها.
تصویر علم خاص از آن، فقط بیان سلطه گذاری یک جهاننگری است (سلطه کیفیت با ارسطو، سپس مکانیک، انرژی، الکتریسیته، نسبیت و کوانتوم). دقیقتر که نگاه کنیم، میبینیم که مفاهیم آن از میان دودلیها سر برآوردهاند. بیشتر، پیروانش بودهاند که بر آنها جامهی تقدس پوشاندهاند.
با خواندن این کتاب از اشتباهات بعضا عجیب بسیاری از اندیشمندان بزرگ هم آگاه شدم. مثلا دکارت معتقد بوده که انتشار نور آنی است. دکارت گفته که اگر کسی نادرستی این عقیده را اثبات کنم خواهم پذیرفت که از فلسفه چیزی نمی دانم!
همچنین از برخی مباحث تاریخی که تا به حال نشنیده بودم آگاه شدم. مثلا فهمیدم که شهرت ابتدایی مکسول به خاطر ایده اش درباره ی حلقه های زحل بوده است. یا مثلا مباحث جالبی در مورد مذهب ادینگتون که به خاطرش از خدمت سربازی سرپیچی می کند و مجرم شناخته می شود. یا مثلا پاولی نوه ی ارنست ماخ بوده و چیزهای عجیبی که در مورد از کار افتادن وسایل آزمایشگاهی هنگام حضور پاولی پخش شده بود! داستان های مربوط به ترک اروپا توسط فیزیکدانان هنگام جنگ جهانی دوم هم برای بنده جالب بود. و مباحث بسیار دیگر. امیدوارم از خوندن کتاب لذت ببرید.
برای مشاهده فهرست و نقشه ی ذهنی کتاب می توانید از این لینک استفاده کنید.
بهتر از دیروز باشید،
روح الله عبدالوهاب.